Statistika ministerstva navíc nezahrnuje hrací přístroje povolované obcemi, které musely všechny na konci loňského roku skončit. Podle unie šlo v regionu o stovky automatů. Hráčům byly k dispozici především v hostincích a barech. "Nový zákon o hazardních hrách tak měl na hazard ve Zlínském kraji větší vliv než všechny vyhlášky, které zatím obce a města k regulaci hazardu vydaly," uvedla ve zprávě unie.

V krajském Zlíně klesl podle evidence od Nového roku počet automatů z 800 na 400 kusů. Skokový pokles je patrný i z celorepublikové statistiky počtu automatů registrovaných ministerstvem financí ČR. Na konci roku 2017 jich evidovalo 51.600, nyní už je jich méně než 30.000.

Podle mluvčího unie Andreje Čírtka sice nový zákon o hazardu zreguloval kamenné herny, ale povolil bez omezení hazardní hry na internetu. "Do kamenné herny musí člověk dojít, registrovat se a při každé návštěvě znovu ukazovat občanku. Při hře ho sleduje kamerový systém, po dvou hodinách se mu hra automaticky na 15 minut zablokuje na všech automatech v herně. Hraní přes internet je pohodlné a všude k dispozici, protože přístup na internet se nikomu zakázat nedá," uvedl Čírtek.

Statistiky ministerstva podle něj ukazují, že se v České republice hraje za čím dál vyšší sázky a tento nárůst tvoří právě hraní přes internet. "Kamenné herny a casina si ještě drží velký kus celkového koláče, ale postupně budou kvůli nástupu internetové generace klesat," uvedl Čírtek.

Z hraní v kamenné provozovně dostávají 65 procent daňového výnosu města a obce, 35 procent si nechává stát. U hraní na internetu je však poměr opačný. Stát si nechává 70 procent, 30 procent přerozdělí obcím. Z tohoto důvodu podle Čírtka už některé obce zrušily regulační vyhlášky.

Od Nového roku není povolena hra na automatech bez registrace. Při zřizování hráčského konta musí provozovatel zjistit a ověřit totožnost a věk hráče a umožnit mu nastavit sebeomezující opatření. Jde například o nastavení maximální výše sázek, čisté prohry nebo počtu přihlášení. Omezena je i provozní doba heren. Pakliže by provozovatelé dál využívali automaty, které umožňují hru bez registrace nebo nedovolují nastavit si limit proher, hrozí jim pokuta až tři miliony korun.