Souhrnný index nákupních manažerů (PMI), který je považován za barometr zdraví firem ve zpracovatelském sektoru a v sektoru služeb, za únor klesl na 57,5 bodu z lednových 58,8 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali mírné snížení indexu, v průměru na 58,5 bodu. Hranice 50 bodů odděluje růst aktivity od poklesu.

Dílčí index sektoru služeb se snížil z 58 na 56,7 bodu, souhlasně s nejnižší prognózou v anketě Reuters. Ta v průměru činila 57,6 bodu.

"Vzhledem k tomu, že v lednu byl růst tak vysoký, pokles pro nás není překvapením, data jsou stále velmi vysoká," uvedl hlavní ekonom IHS Markit Chris Williamson. Zpomalení ukázaly už dřívější údaje z dvou největších ekonomik bloku Německa a Francie. Nicméně eurozóna podle Williamsona i tak směřuje k nejlepšímu čtvrtletnímu výsledku od druhého čtvrtletí 2016.

Firmy tento optimismus sdílejí, index hodnotící očekávání manažerů za rok, v únoru 2019, stoupl z 68,0 na 68,3 bodu, což je nejvyšší úroveň od zahájení statistik IHT v červenci 2012.