"Data z tohoto znaleckého posudku jsou zásadní pro stanovení míry uspokojení zajištěných a nezajištěných věřitelů, kterou v reorganizačním plánu předložíme," uvedl Nečas.

Věřitelé schválili reorganizaci společnosti loni začátkem prosince. Firma tehdy uváděla, že bude pracovat s dvěma variantami své reorganizace. Jedna z nich předpokládá další fungování firmy a její zapojení po provedení reorganizace do veřejných zakázek, druhá počítá s vytvořením nové nástupnické společnosti.

Podle Nečase aktuálně společnost plní svoje veškeré závazky vůči státu, zaměstnancům a zapodstatovým věřitelům. Realizuje čtyři běžící zakázky, přičemž klíčové jsou práce na jaderné elektrárně Mochovce a pro DIAMO.

"Snažíme se na trhu subdodávek inženýrských prací získávat další menší projekty," uvedl Nečas s tím, že do velkých veřejných zakázek se už kvůli insolvenčnímu režimu firma nemůže v pozici dodavatele investičních celků hlásit.

Královopolská RIA se orientuje zejména na jadernou energetiku, chemii a petrochemii a čištění a úpravu vod. Zakázky měla vedle ČR i na Slovensku, v Srbsku, Bosně a Ázerbájdžánu. Podílí se na dostavbě jaderné elektrárny Mochovce. Navazuje na tradici brněnské strojírny Královopolská. V roce 1991 z ní byla vyčleněna jako samostatná jednotka na realizace velkých investičních akcí, od roku 1996 funguje jako samostatná společnost. Do problémů se dostala v souvislosti s dostavbou elektrárny Chvaletice.