Jablonecká energetická zajišťuje od roku 1994 centrální zásobování teplem (CZT) v Jablonci nad Nisou. Jediným vlastníkem je od poloviny roku 2013 město Jablonec, které za 203 milionů korun odkoupilo většinový balík akcií od MVV Energie CZ. V roce 2016 teplárna uskutečnila zakázky za 131 milionů korun, hospodaření skončilo ztrátou 31 milionů korun. Důvodem jsou investice do revitalizace systému vytápění. Loňské údaje zatím k dispozici nejsou. Zájem o služby Jablonecké energetické ale roste. Přibývají noví zákazníci, někteří z těch, kteří se v minulosti odpojili, zvažují návrat.

Systém vytápění v Jablonci byl v letech 2015 a 2016 revitalizován. Obnova začala vybudováním čtyř velkých kotelen a jednoho malého zdroje. Předloni pokračovala výstavbou dalších deseti velkých a osmi malých kotelen. Ztrátové parovodní rozvody nahradily teplovody a navíc se síť zhruba o 15 kilometrů zkrátila. Na nové zdroje tepla se v Jablonci napojilo 3900 domácností a 70 firem a institucí. Celý projekt přišel na 264 milionů korun, Jablonecká energetická na něj získala zhruba 50 milionů korun dotace, část dala z vlastních zdrojů a část z úvěru. Přispělo i město.

Ještě v roce 2014 platily domácnosti v Jablonci bezmála 900 korun za gigajoule tepla, v letošním roce už se cena včetně DPH pohybuje od 564 do 579 korun za gigajoule. Jsou ale i odběratelé s dlouhodobými smlouvami, kterým se díky revitalizaci systému cena snížila pod 500 korun za gigajoule. "Cenově jsme, ať už při odběru z CZT nebo z objektové plynové kotelny, více než konkurenceschopní, takže vstup na liberecký trh je logickým krokem," poznamenal ředitel společnosti Petr Roubíček.