YFAI, jež investuje do výroby v Plané a v Lounech 1,9 miliardy, má přislíbeno 407,11 milionu Kč, kovozpracující firma Ypsotec investuje do rozšíření výroby 140 milionů, od CzechInvestu může čerpat 35 milionů. YFAI loni v červnu otevřela v Plané závod na výrobu autodílů, přijala tam 170 lidí, do roku 2021 chce mít 500 pracovníků.

V roce 2016 dostalo příslib investiční pobídky v kraji 12 investorů, řekla dnes ČTK mluvčí CzechInvestu Petra Menclová. Podle starších informací dojednala v roce 2016 vládní agentura CzechInvest do kraje osm investic ve výši 6,4 miliardy Kč, vzniknout mělo 1611 pracovních míst. Nejvyšší částku, 443,6 milionu Kč, měl slíbenou českobudějovická společnost Robert Bosch ze skupiny největšího výrobce komponentů do aut.

"Ve většině případů to není cash na ruku, ale je to forma daňové úlevy, které mohou čerpat na základě generovaného zisku. Je to příslib čerpat do budoucna investiční pobídky," řekla Menclová.

Na jihu Čech míří pobídky z 99 procent do zpracovatelského průmyslu, jako je potravinářství, strojírenství či výroba autodílů. Ze strategických investičních akcí to byl v poslední době jen Bosch a jeho nové technologické centrum. "V poslední době je nejúspěšnější region Tábor," řekla Rajnochová. Agentura nemůže ovlivnit, jaké záměry si firmy podají. "Loni jsme jako kraj docela zaostali," řekla k meziročnímu srovnání.

S dotacemi pomáhá i Jihočeská hospodářská komora. Loni poskytla 173 dotačních poradenství, v roce 2016 to bylo 300 případů. Komora má 1200 členů. Nejvíc, 85 konzultací, bylo v českobudějovické centrále, nejméně - dvě - v krumlovské pobočce, kde se loni měnila ředitelka. V meziměsíčním srovnání byl největší zájem v únoru a září (shodně 23 konzultací).

Dotace řeší jak malé a střední podniky, tak velké firmy, v poměru půl na půl. "V roce 2016 se hodně lidí ptalo, protože se rozjíždělo programovací období, otevřely se výzvy a bylo jich hodně," řekla dnes ČTK Michaela Fouňová z Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů.

Zájem je o projekt Pohraniční region 4.0 zaměřený na digitalizaci výroby. "Je hodně aktuální, malé a střední firmy hodně navštěvují workshopy, nabízíme jim bezplatné vzdělávání," řekla dnes ČTK na Veletrhu dotačních příležitostí Šárka Bělohlavová z Jihočeské hospodářské komory.