Index Dow Jones stoupl o 0,16 procenta na 24.893,83 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 1,34 procenta na 2698,65 bodu.

Akcie Facebooku zpevnily o tři procenta, zatímco akcie Amazonu a Applu přidaly více než jedno procento. Tyto tři tituly spolu s firmami Netflix a Alphabet loni zásadně přispěly k vzestupu akciové burzy a nedávné výprodeje přestály lépe než širší trh. Podle odborníků jsou stále přitažlivé a lidé jim věří.

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v lednu nečekaně vzrostly o 0,5 procenta, zatímco v prosinci jejich růst činil 0,2 procenta. Bez zahrnutí kolísavých cen potravin a energií se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,3 procenta. To je nejvýraznější nárůst za poslední rok. Meziročně tato takzvaná jádrová inflace zůstala na 1,8 procenta.

Zpráva vyvolala spekulace, že by centrální banka mohla v letošním roce urychlit zvyšování úroků a místo třikrát by je mohla zvýšit čtyřikrát. Obavy z inflace zmírnila statistika o maloobchodních tržbách v USA. Ty minulý měsíc překvapivě klesly o 0,3 procenta, nejvíce za rok. Analytici čekali růst tržeb o 0,2 procenta.

Americký dolar po zveřejnění údajů o inflaci posílil, později však své zisky smazal a oslabuje. Podle analytiků obchodníci hodnotí údaje a jejich dopad na vývoj úrokových sazeb.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, kolem 21:45 SEČ klesl o 0,75 procenta na 89 bodů. Vůči euru dolar oslabil o 0,79 procenta na 1,2449 USD a k jenu o 0,78 procenta na 106,98 JPY.