Kolem 17:45 SEČ japonský jen vůči dolaru stoupl o 1,1 procenta na 107,53 JPY a k euru o půl procenta na 132,98 JPY. Euro vůči dolaru posílilo o 0,6 procenta na 1,2366 USD. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,5 procenta na 89,62 bodu.

Japonský jen tento měsíc stoupl vůči dolaru již o 1,5 procenta. Mimo jiné mu pomohl v minulém týdnu i růst zájmu investorů o měny považované za bezpečné investice v době nejistot kvůli propadu akciových trhů. Zájem o rizikovější investice tento týden sice oživil, investoři však nadále prodávají dolary a kupují jeny.

"Mnoho lidí na trhu očekává, že jen poroste, protože se do ceny nepromítla změna měnové politiky BOJ," uvedl analytik Commerzbank Ulrich Leuchtmann. To pomáhá vysvětlovat vývoj kurzu, přestože zatím mezi investory nepanuje shoda o tom, že BOJ bude brzy následovat ostatní světové centrální banky a začne pomalu ukončovat období levných peněz.

Investoři se nyní zaměří na středeční zprávu o vývoji inflace v USA. Výhled vyšší inflace po celém světě tento měsíc znervóznil investory a přispěl k poklesu akciových trhů, napsala agentura Reuters.