VZP hradí od roku 2015 služby 20 mobilních hospiců, se kterými má uzavřenou smlouvu. Dosud pojišťovna platila u dospělých 30 a u dětí 90 ošetřovacích dnů. Změna se projeví zpětně od začátku roku. "Ve sporných případech je navíc VZP připravena jednat i o delší úhradě," uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Částka vynaložená na péči o umírající se u VZP pohybuje kolem miliardy ročně a s každým rokem roste.

Od letošního roku byla domácí péče o umírající prostřednictvím mobilních hospiců zařazena do seznamu zdravotních výkonů a takzvané úhradové vyhlášky, podle nichž se peníze z pojistného přidělují na konkrétní zdravotní péči. Dosud byla péče hrazena v pilotním programu, do kterého bylo zapojeno 350 pacientů VZP a sedm vybraných hospiců.

Podle Ladislava Friedricha, ředitele Svazu zdravotních pojišťoven, ve kterém je sdruženo šest menších pojišťoven, to neznamená, že by ostatní pojišťovny péči o umírající v domácnostech dosud nehradily. Na její vykazování jen dosud používaly jiné zdravotní výkony.

"Tam, kde kraj zatím nemá uzavřené výběrové řízení na poskytovatele této služby, čekáme, až se tato řízení dokončí. Pak budou pojišťovny s vybranými zařízeními uzavírat smlouvy na činnost mobilních hospiců," řekl na dotaz ČTK Friedrich.

Podle Asociace poskytovatelů hospicové péče je v Česku mobilních hospiců asi 20. Na pokrytí poptávky a rovnoměrné rozložení v regionech by jich bylo třeba kolem 90.

Takzvaná paliativní péče se týká pacientů, u kterých už byla ukončena aktivní léčba a lékaři nepředpokládají dožití delší než půl roku. Zásadní je v takových případech vedle léčby bolesti, dušnosti a dalších příznaků nemoci v posledním stadiu řešení psychologických, sociálních a duchovních potřeb nemocných i jejich rodin.

V ČR umírá ročně asi 108.000 lidí, asi 65 procent zemře v nemocnici. Ze statistik vyplývá, že velká část je do nemocnice převezena na poslední dny či hodiny života. Průzkumy ale ukazují, že až 80 procent lidí si přeje umírat doma. Podle odborníků z oblasti paliativní medicíny, která se péči o umírající věnuje, je domácí péče i levnější. Odhadují úsporu asi na 300 korun denně.