Za 25 let firma švagrů vyrostla z bolatické garáže v továrnu s plochou přes 50.000 metrů čtverečních v Opavě, z deseti lidí je nyní 500 zaměstnanců. "Z těch prvních deseti, které jsme přijali před 25 lety, jsou čtyři ještě pořád u nás ve stavu," řekl Stavař.

Před lety se jim podle něj naskytla šance, kterou prostě museli "chytit za pačesy". "Koupili jsme napřed jeden stroj, nespali jsme před tím, jestli ho můžeme koupit, nebo ne, ale ten zájem byl tak obrovský, že jsme kupovali za měsíc druhý, za dva měsíce třetí a za tři měsíce čtvrtý. To se pak rozjelo, to prostě byla lavina. A bránit tomu vývinu by byla sebevražda, takže jsme to prostě museli využít," popsal Stavař.

Mozkem firmy je podle něj jeho švagr Blachut. "On vždycky vymyslí nějakou geniální záležitost a já se to pak snažím prodat," řekl Stavař. Jejich podnikání začalo montováním silikonových těsnění do oken a dveří. Klienti se jich ptali na žaluzie, které tehdy byly nedostatkovým zbožím a na jejich dodání se čekalo i dva roky. Začali tedy žaluzie dovážet.

"Pak švagr říkal, že by komponenty udělal lépe: Tu krytku bych trošku prodloužil, zesílil, to kolečko bych udělal takhle, aby se ergonomicky lépe drželo a ovládalo, no a koupil první stroj, první frézku, pak první soustruh, udělali jsme první formu, no a pak už to letělo, pak už to byla lavina, pak vlastní komponenty, vlastní technologie. Dneska máme nástrojárnu, lisovnu plastu, výroby, vývoj, takže to už je mašinerie," uvedl Stavař.

Díky vlastním provozům a vývoji je firma schopna rychle reagovat na potřeby trhu. Výrobky vyváží do 46 zemí světa. "My jsme už byli účastníky této soutěže před dvěma lety. Mezitím se udělal poměrně velký skok, tržby vzrostly z 500 na 770 milionů, v dohlednu vidíme miliardu, pokud se nějak ekonomická situace nezhorší, takže je tam velký progres. Meziroční nárůst výroby, obratu asi necelých 20 procent. Takže ty výsledky hovoří samy za sebe," řekl Stavař. Stále těžší je podle něj sehnat nové zaměstnance. Firma proto investovala do nových technologií a snaží se podchytit už učně na učilištích.

Blachut se Stavařem postoupili do celostátního finále, které se bude konat 27. února v Praze. Vítěz z Česka se zúčastní světového finále, které se uskuteční 13. až 17. června v Monte Carlu. Soutěž pořádá poradenská firma EY ve světě od roku 1986.

Loni v Moravskoslezském kraji zvítězil majitel stavební společnosti HSF System Jan Hasík, dřívějšími vítězi byli mimo jiné výrobce dortů Marlenka Gevorg Avetisyan, ředitel Kofoly Jannis Samaras nebo majitel Brano Group Pavel Juříček. Celostátním vítězem se loni stal spoluzakladatel a spolumajitel zlínské společnosti Tescoma Petr Chmela.