"Příčinou požáru podle základní verze vyšetřovatelů bylo nedbalé zacházení s ohněm. Našla se totiž pájecí lampa, která využívá zápalnou směs, konkrétně benzin. Během vyšetřovacích úkonů a výslechů se přišlo na to, že v autobusu byla plastová nádoba s pěti litry benzinu," řekl podle agentury Interfax Turgumbajev novinářům.

Z výslechu přeživších pasažérů a řidiče podle náměstka vysvitlo, že autobusu zhasl motor. "Ve vozidle byla zima, a tak se pájecí lampa použila jako ohřívadlo. Fungovala tak více než dvě hodiny. Přirozeně, celý prostor vozidla naplnily výpary benzinu. Když se náhodou rozlila nádoba s benzinem, vypukl požár, který prakticky hned, během pěti minut, usmrtil všechny, kdo byli v autobusu," dodal.

V autobusu cestovalo 57 lidí: 52 cestujících z Uzbekistánu zahynulo, dalších pět lidí, včetně tří kazašských řidičů, muselo být hospitalizováno, napsal Interfax. Podle kazašských úřadů v autobuse cestovali občané Uzbekistánu přes Kazachstán za prací do Ruska. Autobus jel na trase mezi jihokazašským Šymkentem, který leží asi 130 kilometrů severně od uzbecké metropole Taškentu, a ruskou Kazaní.