"Na základě čtvrteční kontrolní prohlídky vydal speciální stavební úřad na místě rozhodnutí o neprodleném uzavření. Čekáme na vydání písemného vyhotovení, které bychom měli získat ještě dnes. Před hodinou jsme dostali plánek záboru a nyní správce zařizuje potřebné zátarasy, které budou instalovány na místo," uvedl Hofman.

Správcem podchodu je společnost Ligna Servis. Podle Hofmana firma již ve čtvrtek první zábrany objednala. "Konečné množství zábran určil až dnešní plán záboru a zbylé zábrany správce ihned doobjednal. Veškeré zábrany bychom měli mít k dispozici v neděli. V pondělí v podvečer by měl být prostor již zcela uzavřen," sdělil Hofman.

Lidé tak budou muset do polikliniky a na radnici Prahy 4 vystoupit směrem k Olbrachtově ulici a následně jít buď okolo DBK nebo po Budějovické či Poláčkovou ulicí a zahnout do ulice Antala Staška, kde budova stojí. Dopravní podnik (DPP) již dnes uzavřel vstup do metra a cestující museli vystupovat směrem k Olbrachtově ulici. DPP je majitelem pouze stanice, podchod patří městu.

Zavření pasáže odmítla Praha 4. "Je to absolutně nepřijatelný postup hlavního města. Jižní vestibul využívají denně tisíce cestujících, protože jde o hlavní přestupovou trasu z autobusů MHD. Skandální je, že nás o tomto kroku předem nikdo neinformoval," sdělil ve čtvrtek Štěpánek.