V letech 2016 a 2015 se výrobní ceny snížily o 1,7 procenta, upozornil list Financial Times. Výrobní inflace je považována za důležitý ukazatel budoucího vývoje spotřebitelských cen. Růst výrobních cen se totiž nakonec může promítnou do vyšších nákladů pro spotřebitele, pokud jej přes pokles ziskových marží nejsou schopni absorbovat maloobchodní prodejci.

Ekonomika eurozóny loni prudce oživila, což vyvolalo vyšší růst cen. Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi v červnu prohlásil, že hrozba deflace je pryč a ve hře jsou reflační síly, tedy takové, které mají nastartovat růst cen.

Analytici však upozornili, že inflační tlaky se koncem roku zmírnily kvůli zastavení růstu cen energií. V samotném prosinci tak růst cen výrobců v Německu zpomalil na 2,3 procenta z listopadových 2,5 procenta. Nejvíce rostly výrobní ceny v dubnu, a to o 3,4 procenta.

Spotřebitelská inflace v Německu loni činila 1,8 procenta, což byl nejvyšší údaj za pět let. V samotném prosinci však růst spotřebitelských cen v zemi rovněž mírně zpomalil.