Tržby American Express v závěru roku ale stouply o téměř deset procent na 8,84 miliardy dolarů. Stejně jako zisk bez započtení mimořádné daně tak překonaly očekávání analytiků. Akcionáři přesto reagovali na ohlášené výsledky se zklamáním a kurz akcie poslali po závěru čtvrtečního obchodování o téměř tři procenta dolů.

Daňová reforma amerického prezidenta Donalda Trumpa korporátní daň radikálně snižuje a firmy z ní budou mít v dlouhodobém horizontu užitek. Nejdříve ale budou muset často odepsat vysoké sumy, protože se snižují i odepisovatelné daňové položky a zavádí se zvláštní daň na majetek uložený v zahraničí, připomněla agentura DPA.

Za celý hospodářský rok 2017 se zisk American Express snížil o 49 procent na 2,7 miliardy dolarů. Tržby vzrostly o čtyři procenta na 33,5 miliardy dolarů. American Express patří spolu se společnostmi Visa a Mastercard ke třem největším poskytovatelům kreditních karet na světě. Na rozdíl od svých konkurentů poskytuje firma také skutečné úvěry, a vydělává tak vedle poplatků i na úrocích.