Na sankčním seznamu se tehdy ocitla také řada ruských bank. Někteří z bankéřů i představitelů Ruské federace proto žádají, aby vznikla speciální banka, která by financovala sektor obrany.

Terčem amerických sankcí se podle ruské redakce BBC staly zbrojovky, například petrohradské "admirálské" loděnice, které stavějí ponorky, dále výrobce raketových a dělostřeleckých systémů Titan-Barrikady, výrobce střel s plochou dráhou letu OKB Novator, a také firmy spjaté s výzvědnými službami, které Američané obviňují rovněž z hackerských útoků během prezidentských voleb v USA. Mezi nimi je i petrohradská firma Specialnyj technologičeskij centr, vyrábějící elektronické přístroje, bezpilotní letouny i prostředky pro boj s nimi. Firma se podílela na systému radioelektronické rozvědky Torn-MDM-B, který je údajně schopen zachycovat nepřátelské signály až na vzdálenost 2000 kilometrů.

Nová banka, která zatím nemá název, bude ozbrojeným složkám poskytovat úvěry i finanční služby. Jak uvedlo ministerstvo financí, ústav bude vytvořen tak, aby plnil úlohu stěžejní banky pro státní zakázky sektoru obrany a velké vládní kontrakty. Kdy bude banka vytvořena, ministerstvo nesdělilo.

Ruská centrální banka už dříve zveřejnila seznam finančních ústavů, které poskytují služby vojenskému sektoru. Na něm figuruje Sberbank, VTB a Ruská zemědělská banka, Gazprombank a soukromá Rossija, uvedla agentura Reuters.