V samotném čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt Číny meziročně zvýšil o 6,8 procenta, tedy stejným tempem jako ve třetím kvartálu. Jeho růst tak překonal očekávání analytiků, kteří podle průzkumu agentury Reuters počítali se zpomalením na 6,7 procenta.

"Čínský růst je velmi solidní," uvedla analytička Iris Pangová ze společnosti ING. Podle statistického úřadu byl hospodářský růst podpořen silnou poptávkou po čínském exportu a příznivým vývojem spotřebitelských výdajů. Agentura Reuters nicméně poukazuje na známky zpomalování ekonomiky v důsledku snahy vlády o omezení růstu zadlužení.

"Očekáváme, že v roce 2018 budou příznivé vnější podmínky dál podporovat čínský export. Domácí poptávka by sice měla zpomalit kvůli přísnější finanční politice, čínští politici nicméně usilují o to, aby zpomalování růstu půjček a ekonomiky bylo postupné. Předpokládáme, že HDP letos stoupne o 6,4 procenta," uvedl Louis Kuijs ze společnosti Oxford Economics.

Čína v roce 2010 předstihla Japonsko a stala se druhou největší ekonomikou světa za Spojenými státy. Hospodářský růst v Číně však v následujících letech zpomaloval. Podílela se na tom snaha vlády o snížení závislosti čínské ekonomiky na exportu a na investicích a o zajištění stabilnější hospodářské expanze, která by se opírala o spotřebitelské výdaje.

Statistický úřad zveřejnil údaje o loňském vývoji ekonomiky po skončení dnešního obchodování na čínských akciových trzích. Čínské akcie uzavřely obchodování na dvouletých maximech, k jejich růstu velkou měrou přispěly finanční společnosti. Index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, dnes vzrostl o téměř 0,6 procenta a od začátku roku si již připisuje zhruba šest procent.

pmh mka