Nejvíce finančních prostředků EBRD loni putovalo do Turecka, do 51 projektů banka investovala 1,5 miliardy eur. Turecká lira ale vůči euru klesla o 18 procent, což při uplatňované účetní metodě "mark-to-market" (ocenění podle tržní hodnoty) bude mít na finance banky negativní dopad.

Podobná situace je v Rusku, jehož rubl proti euru oslabil o sedm procent. Přestože EBRD Rusku nepůjčuje od ukrajinské krize v roce 2014, v jejím portfoliu stále figurují ruské investice v hodnotě zhruba tří miliard eur.

Egyptu banka půjčila 1,4 miliardy eur, což je v porovnání s rokem 2016 dvojnásobek. Investice do ukrajinských projektů stouply z 581 milionů na 740 milionů eur.

EBRD se loni výrazněji zapojila do ekologických projektů, její investice do této oblasti vzrostly z 2,8 miliardy na 4,1 miliardy eur.

Na území ČR banka investovala do 103 projektů celkem 1,1 miliardy eur. Česko čerpalo pomoc EBRD od roku 1991 do roku 2007, kdy byl završen proces transformace země. Od té doby EBRD v ČR nezahajuje nové projekty, pouze aktivně spravuje a monitoruje existující portfolio. ČR se stala členem EBRD před 25 lety.

EBRD byla založena v roce 1991 jako rozvojová banka, která měla pomáhat s transformací zemí bývalého sovětského bloku na tržní ekonomiky. V posledních letech se její aktivity rozšířily mimo tuto oblast do některých afrických a asijských zemí, od Maroka, přes Blízký východ až po Mongolsko. Dnes působí ve více než 30 státech.