Mezi nejdůležitější nové zakázky slévárny patří odlitky pro švédské firmy Rototilt a Dellner Brakes. Na export jde většina produkce. Plán výroby se firmě téměř podařilo naplnit, ačkoli se potýká s vysokou fluktuací. "Navzdory těmto velkým problémům se nám v letošním roce téměř podaří splnit plán, kdy místo zamýšlených 330 milionů obratu dosáhneme na 320 milionů, což považujeme za malý zázrak," uvedl ředitel slévárny Miloslav Růžička. Doplnil, že do podniku teď nastupují lidé zejména na nekvalifikované pozice, ale téměř nikdo nemá zájem nebo schopnosti, aby se stal formířem nebo tavičem.

Slévárna dodává asi pětinu výrobků Kovosvitu, zbytek externím zákazníkům, třetinu do ČR, dvě třetiny na export. Mezi nejvýznamnější trhy patří Německo a Švýcarsko, velkým klientem je i britská firma Mazak. Odlitky dodává slévárna též výrobcům zemědělské techniky Claas a John Deer. "Velice zajímavou referenční zakázkou byly odlitky pro švýcarského výrobce vzduchotechniky Hidrostal, které posloužily k vyzvednutí vraku lodi Costa Concordia z moře," řekl Martínek.

Slévárně se daří i ve Švédsku, firmě Electrolux dodává středové náboje do industriálních praček. Letos získal Kovosvit ve Švédsku další zakázky: dělá odlitky pro výrobce stavebních strojů Rototilt a pro firmu Dellner Brakes části do brzdových systémů velkých zaoceánských lodí. "Třetí společností, kterou zmíním, je Saab Dynamics, pro kterou dokončujeme velkou zakázku v hodnotě 40 milionů a jednáme o jejím prodloužení o dva roky za dalších 40 milionů," uvedl obchodní ředitel slévárny Jan Kočvara.

Slévárna investuje do ekologičtějšího provozu. Letos za 750.000 Kč modernizovala řídící systém výrobní linky, příští rok investuje 11,5 milionu do nové lakovny.

Kovosvit skončil za loňský rok ve ztrátě 719 milionů korun, předloni byl v zisku 36,5 milionu. Tržby meziročně klesly o polovinu na 1,03 miliardy korun. Podnik vlastní od září 2016 průmyslník a zbrojař Jaroslav Strnad. Letos Kovosvit plánuje tržby 1,6 miliardy, ve druhém čtvrtletí měl obrat 680 milionů a zisk 12 milionů Kč.