Porovnání s globální studií řízení rizik, kterou Aon celosvětově uskutečňuje řadu let, ukázalo, že jak ve vnímání důležitosti jednotlivých rizik významně odlišují. Riziko poškození dobrého jména, které vévodí globální studii, v Česku obsadilo až desátou pozici. Mnohem naléhavější jsou pro české firmy rizika plynoucí z růstu administrativní zátěže, podvodného jednání zaměstnanců či výkyvů směnných kurzů.

Podobný náhled ale mají české firmy na riziko kybernetického útoku. Přes 50 procent účastníků průzkumu uvedlo riziko kybernetického útoku za nejaktuálnější hrozbu vůbec. Bezmála stejné procento firem ale připouští, že formální hodnocení kybernetických rizik neprovedly nebo o tom oslovený manažer neví.

V první desítce největších podnikatelských rizik v ČR hrají kromě rizik plynoucích z aktuálního stavu na trhu práce důležitou roli také legislativní změny. Z odhadu toho, jakou důležitost budou mít tato rizika v roce 2020, však vyplývá, že větší obavy panují ze zpomalení ekonomického růstu a nestability na komoditních trzích. Desítku nejvýznamnějších rizik v tříletém výhledu uzavírá nárůst konkurence.

Největší finanční dopady si čeští manažeři aktuálně spojují nedostatkem pracovních sil, rizikem kolísání cen komodit, administrativní zátěží či výkyvy směnných kurzů. Právě těmto výkyvům věnuje pozornost prostřednictvím různých opatření osm z deseti oslovených firem. Jinak je ovšem připravenost českých firem čelit nejrůznějším rizikům poměrně nízká. Pouze jedna z deseti společností má samostatné oddělení řízení rizik.

"Čeští manažeři považují za své největší aktuální riziko nedostatek pracovních sil. Já jej ale vidím v tom, že svá podnikatelská rizika systematicky neřeší a často je ani vůbec neznají," komentoval výsledky průzkumu generální ředitel Aon Risk Solutions ČR a SR Radovan Škultéty.

Nedostatek pracovních sil dominuje žebříčku nejvězších rizik také ve výhledu pro rok 2020. Na dalších místech se už ale očekávání respondentů od současnosti odlišují. Budoucí riziko spatřují především ve zpomalení ekonomického růstu či kybernetické kriminalitě.