Na předchozím zasedání ECB rozhodla, že od ledna sníží měsíční objem nákupů dluhopisů na 30 miliard eur (770 miliard Kč) z nynějších 60 miliard. V nákupech hodlá pokračovat nejméně do konce září příštího roku. Základní úroková sazba ECB je teď na nule a depozitní sazba činí minus 0,4 procenta, takže komerční banky musejí za uložení peněz u ECB platit.

ECB dnes potvrdila, že v případě potřeby je připravena program nákupů dluhopisů rozšířit či prodloužit. Banka také předpověděla, že úrokové sazby ještě delší dobu zůstanou na současné úrovni.

ECB nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny letos vzroste o 2,4 procenta namísto dříve předpokládaných 2,2 procenta. Odhad hospodářského růstu na příští rok banka zvýšila na 2,3 procenta z dříve očekávaných 1,8 procenta. Šéf ECB Mario Draghi nicméně uvedl, že ekonomika eurozóny stále potřebuje podporu ze strany měnové politiky.

Centrální banka rovněž předpověděla, že inflace příští rok dosáhne 1,4 procenta namísto dříve předpokládaných 1,2 procenta. Do roku 2020 by inflace měla vystoupit na 1,7 procenta. Cílem ECB přitom je, aby se meziroční tempo růstu spotřebitelských cen pohybovalo těsně pod dvěma procenty.