Již v pondělí přitom zaslali Mnuchinovi dopis ministři financí Británie, Francie, Německa, Itálie a Španělska, kteří vyzvali Spojené státy k přehodnocení připravované reformy. Ta by podle nich byla diskriminační a mohla by poškodit finanční sektor a mezinárodní obchod.

Podle dnešního dopisu Evropské komise daňová reforma "obsahuje prvky, které přinášejí hrozbu výrazného narušení obchodních a investičních toků" mezi ekonomikami Evropské unie a Spojených států. Dopis rovněž upozorňuje, že reforma by mohla být v rozporu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO), protože některé její části by diskriminovaly zahraniční podniky působící v USA.

Evropské finanční společnosti, které působí v USA by podle komise mohly čelit dvojímu zdanění a problémům při plnění kapitálových požadavků. Mluvčí Evropské bankovní federace (EBF) dnes agentuře Reuters řekl, že některé části reformy by mohly zahraniční finanční instituce působící v USA "tvrdě zasáhnout".

Americký Senát začátkem měsíce schválil daňovou reformu, kterou prosazuje prezident Donald Trump a která snižuje daňové zatížení podniků i fyzických osob. Svou verzi daňové reformy již dříve schválila Sněmovna reprezentantů, nyní bude následovat dohadovací procedura obou komor, na jejímž konci by měla být společná podoba daňového plánu.