V listopadu se staly dvě smrtelné nehody na Liberecku, při obou za tmy po střetu s autem zahynul chodec. Jedna taková nehoda se stala v Liberci-Vratislavicích a druhá na čtyřproudé silnici 35 u Chrastavy. Od začátku roku nejvíce lidí přišlo o život na Českolipsku, a to osm. Po čtyřech lidech zemřelo na Semilsku a Jablonecku, pět na Liberecku.

Více než tři čtvrtiny letošních nehod zavinili motoristé. "Nehod s asistencí alkoholu či drog bylo celkově 238, o 12 více než v roce 2016. Zemřelo při nich pět osob, meziročně o tři více," uvedl koordinátor bezpečnosti silničního provozu v Libereckém kraji Jan Polák. Meziročně narostl také počet nehod, od kterých viníci ujeli, a to z 633 na 748.

Děti ve věku do 15 let zavinily letos 37 nehod, ve 22 případech jako chodci a v 15 jako cyklisté. Při těchto nehodách nikdo nepřišel o život, jeden člověk utrpěl těžké zranění. "V našem kraji dlouhodobě podporujeme dopravní výchovu dětí ve školkách i základních školách, což se příznivě projevuje na statistikách jimi zaviněných nehod. Tak tomu bude i v příštím roce," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

V celé republice policie letos do konce listopadu vyšetřovala 94.908 dopravních nehod, o 4264 více než v roce 2016. Zemřelo při nich 466 lidí, což bylo o 28 méně než loni.