"Průmysl se v říjnu ukázal ve skvělé kondici. Dvouciferný růst produkce ovšem nebyl překvapivý a ani v letošním roce výjimečný," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Tempem lehce přes deset procent rostla podle něj produkce i ve dvou měsících prvního čtvrtletí, kdy stejně jako tentokrát pomohl vliv dvou pracovních dnů navíc proti srovnatelnému měsíci loňska.

Po zohlednění tohoto efektu činil říjnový růst průmyslu 5,3 procenta, což je jen nepatrně pod průměrem letošního roku, upozornil analytik ING Bank Jakub Seidler. Průmyslová výroba v říjnu sice byla v souladu s tržním očekáváním, vývoj zpracovatelského sektoru však skončil za celoročním průměrem. Nižší dynamika může podle něj souviset se slabším výkonem německého průmyslu v říjnu, která také skončil za odhady trhu.

"Jde o dobrý výsledek. Z makroekonomických dat vidíme, že roste i efektivita výroby v oblasti zpracovatelského průmyslu. Hrubá přidaná hodnota ve třetím čtvrtletí 2017 totiž vzrostla o 7,9 procenta, tedy více než samotná produkce," uvedl ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek. Žádnou negativní změnu pro závěr roku od firem signalizovanou nemá. Pozitivní vývoj pro nejbližší měsíce dokládají i zveřejněné hodnoty nových tuzemských i zahraničních zakázek firem, podotkl.

Výroba se podle analytika ČSOB Petra Dufka tentokrát zvýšila především zásluhou automobilového průmyslu. Dvouciferný růst zaznamenaly i další silné obory, jako energetika nebo výroba elektrických zařízení. Příznivá čísla očekává od průmyslu i ve zbylých dvou měsících roku. Obtížné nebo spíše nemožné ovšem asi bude, aby si průmysl udržel takové tempo v roce 2018, dodal.

Za celý letošní rok by měl podle analytika Generali Investments Radomíra Jáče růst průmyslové výroby překonat pětiprocentní hranici. Loni vzrostl o 3,5 procenta. Vývoj zakázek podle něj naznačuje, že pozitivní trend bude pokračovat i v dalších měsících. Rizikem je situace na trhu práce a nedostatek pracovníků s vhodnou kvalifikací. Tento faktor se může v roce 2018 výrazněji projevovat coby brzda výraznější expanze průmyslu. "Nicméně s růstem průmyslové výroby počítám i ve výhledu na rok 2018, konkrétní odhad činí 4,5 procenta," uzavřel.