Zastupitelé se dnes se studií pouze seznámili. "Nechceme přijímat žádná usnesení, jestli lanovka bude, či ne, chceme jen provést prvotní představení celého konceptu," uvedl starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL).

Lanovka je podle studie rychlejší než autobusová doprava, vyžaduje také nižší investiční a provozní náklady. Podle Špačka je základní cena lanovky asi 140 milionů korun, s dalšími náklady v následujících 30 letech by to mělo být celkem 225 milionů. Podle propočtů by lanovka měla vykazovat provozní zisk, investice by tak měla být návratná za 40 let. Růžička uvedl, že se rýsuje možnost získání dotací.

Na sídlišti žije přes 3000 lidí, Vsetín má více než 26.000 obyvatel. Sychrov je podle analýzy extrémně přetížený osobní automobilovou dopravou, je tam nedostatek parkovacích míst. Atraktivita lokality klesá, počet obyvatelstva se mezi lety 2001 a 2011 snížil o 17 procent.

Podle studie by nejvýhodnější varianta lanové dráhy měla být dlouhá 690 metrů, začínat by měla v rohu náměstí Svobody a končit v centru sídliště. Dráha by měla přepravit tisíc lidí za hodinu. Doporučená varianta by umožnila i další napojení lanovky až do Jasenic.

Dráha je podle analýzy ekologická, mohla by také být turistickou atrakcí, proti by však mohly být obavy obyvatel z nezvyklého řešení.

Vybudování lanovky se u některých zastupitelů nesetkalo s velkým pochopením. Například opoziční zastupitel Tomáš Husa (Koalice pro otevřený Vsetín) zpochybnil, že by lidé ze Sychrova přestali ve větší míře používat osobní auta, podle něj jsou ve městě i jiná místa, která jsou špatně dopravně dostupná. "Přijde mi nejlepší to vyřešit systémem malých autobusů," uvedl. Podle dalšího člena Koalice pro otevřený Vsetín Michala Berga je například nereálné, aby lanovku využívalo hodně lidí.

Radní Martina Hovořáková (ANO) míní, že je nereálné, aby na sídliště více zajížděly autobusy. "Je tam problém, aby tam projeli hasiči a záchranka, natož autobus," uvedla Hovořáková. Výstavbu lanovky také podpořili dva občané města. "Vyrostl jsem na Horním Městě, nebojte se ničeho. Ať se Vsetín trochu zviditelní, ještě jsme toho moc nepostavili," uvedl jeden obyvatel města.