"Tento trend je způsoben nedostatkem kvalifikovaných pracovníků na trhu práce. Firmy musejí své zaměstnance lépe zaplatit, a to se negativně projeví na zisku," uvedl výkonný partner poradenské společnosti Grant Thornton Advisory David Pirner.

Výhled tvorby zisku oslabil například v USA (minus deset procentních bodů), Číně (minus tři), Velké Británii (minus čtyři), Francii (minus dva) nebo Indii (minus 15). Německo zaznamenalo propad dokonce o 25 bodů. Jedinou z deseti největších ekonomik světa, která se neobává poklesu zisků je Japonsko. Je přitom pravděpodobné, že firmy kvůli poklesu výnosnosti zýší ceny svých produktů pro koncové zákazníky, což by způsobilo tlak na růst inflace.

"Zisky firem se skutečně ocitly pod akutním tlakem. Mzdové náklady jsou trvale na vzestupu, protože podniky se snaží vypořádat s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. V historii průzkumů IBR Grant Thornton je to nejvyšší úroveň obav, kterou jsme zaznamenali ohledně poklesu ziskovosti," upozornil Pirner.

Firmy teď musejí mnohem více soutěžit o kvalitní lidi. To se týká nejen náboru nových pracovníků, ale také udržení těch současných. V České republice není situace jiná. "U manažerů tuzemských firem zaznamenáváme podobné pocity. Podle posledních údajů vzrostla průměrná hrubá mzda meziročně o 7,6 procenta na 29.346 korun," připomněl Pirner.

Velký propad v očekávání ziskovosti zaznamenala zpráva v případě Velké Británie, kde vyšší zisky očekává pouze 39 procent podniků. To je nejnižší hodnota za posledních pět let. Britské podniky navíc vykazují dramatický pokles celkového podnikatelského optimismu. Trajektorie obchodního optimismu je dramaticky odlišná od zbytku partnerů skupiny velkých ekonomik G7 i v dalších zemích Evropy.

Zatímco příznivě vidí budoucnost ekonomiky 57 procent šéfů firem v Evropě a 49 procent šéfů společností v celosvětovém měřítku, v Británii se dostal tento údaj na nejnižší hodnotu od začátku roku 2013. Pozitivně vidí budoucnost jen devět procent britských vrcholových manažerů. Optimismus mezi podnikateli v Británii zasáhlo především prodlužování jednání kolem takzvaného brexitu. Firmy obecně nemají rády nejisté podmínky pro podnikání. Nejasnosti kolem časového plánu odchodu Británie z EU pak tuto nejistotu jen více prohlubují, dodal Pirner.

I když je optimismus z budoucího vývoje ekonomiky v Evropě relativně veliký, není zdaleka jednotný. Zpráva IBR zaznamenala nárůst optimismu například v Itálii (o 14 procentních bodů na 48 procent) nebo Irsku (o čtyři body na 64 procent). Naopak snížení optimismu přichází z Německa (o osm bodů na 68 procent) a ze Španělska (o 25 bodů na 45 procent).