Kontrakt pro slévárnu TVSZ zahrnuje vývoj, výrobu a montáž dvou licích jeřábů pro dopravu tekutého kovu o nosnosti 30 tun. Rozpětí obou zařízení, která jsou vybavena speciálními bezpečnostními prvky a ovládacími kabinami pro extrémní prostředí, je 28 metrů. Tlustý připomněl, že NOPO již v letech 2014 a 2015 do Tichvinu dodalo přesuvny vagonů.

Firma NOPO Engineering letos plánuje obrat 165 milionů korun. Vývoz by se na výkonech firmy s asi 40 zaměstnanci měl podílet čtvrtinou, přičemž zhruba polovinu exportních tržeb mají tvořit dodávky do Ruska.

Kromě zakázky pro ruskou vagonku TVSZ hradecká firma zajišťuje dodávky jeřábové techniky pro slévárenství také výrobci odlitků z tvárné litiny Feramo Brno nebo podniku Metalurgie Rumburk. Pro rumburský podnik dodá za 24 milionů korun šest licích jeřábů a také deset standardních jeřábů, které nově dělá v součinnosti s firmou SLT Components z Mikulovic na Pardubicku. V kooperaci s SLT Components firma NOPO také zajišťuje například zakázky jeřábů pro Volkswagen Slovakia, Iveco Czech Republic či výrobce nábytkového kování Hettich ČR.

Díky nákupu standardních jeřábových stavebnic včetně hotového návrhu od mikulovické firmy může NOPO podle Tlustého soustředit vlastní konstrukční kapacity na rostoucí trh slévárenských jeřábů a dalších složitějších zařízení. "Aktuálně evidujeme smluvně uzavřené kontrakty na další období za zhruba 120 milionů korun. Kromě zakázek pro rumburskou Metalurgii, Ferox Děčín nebo firmu Uchytil jsme podepsali třeba i kontrakt na rekonstrukci jeřábu ve Škodě Auto," uvedl Tlustý.