Loni se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 2,2 procenta, ale populace vzrostla o procenta tři, takže HDP na hlavu klesá. Pro příští rok SB odhaduje zrychlení růstu na 3,2 procenta, ale pouze pokud se v Afghánistánu nezhorší bezpečnostní situace. To je ale vzhledem k množícím se útokům ozbrojených skupin nepravděpodobné, podotkla agentura Reuters.

Prudký propad afghánské ekonomiky nastal po ukončení nasazení bojových jednotek Severoatlantické aliance (NATO) v prosinci 2014. Podle SB jsou na vině kromě politické nejistoty a špatné bezpečnostní situace také nižší příspěvky rozvojové pomoci. Ty se snížily na 8,8 miliardy dolarů (192 miliard Kč) v roce 2015 ze 12,5 miliardy ročně v letech 2009 až 2012.

V zemi, která proslula korupcí a daňovými úniky, se ale v prvních osmi měsících letošního roku vybralo o 13 procent více na daních a o 15 procent více na celních poplatcích, cituje ze zprávy agentura DPA. Inflace zůstává v Afghánistánu mírná, spotřebitelské ceny se za 12 měsíců konče zářím zvýšily o 3,8 procenta.