Americký prezident Donald Trump spojení podniků během své předvolební kampaně tvrdě kritizoval a sliboval, že je zablokuje. Trump je hlasitým kritikem zpravodajské stanice CNN, která je součástí skupiny Time Warner. Výroky amerického prezidenta vyvolaly podezření, že prezident mohl postup ministerstva spravedlnosti ovlivnit. Šéf antimonopolního odboru ministerstva Makan Delrahim nicméně poznamenal, že mu prezident neříká, co má dělat.

"Objevila se řada zpráv a spekulací, zda je to celé o CNN. A upřímně řečeno, já nevím," uvedl generální ředitel AT&T Randall Stephenson. Média dříve informovala, že ministerstvo spravedlnosti požaduje pro schválení fúze prodej stanice CNN. Stephenson dal však najevo neochotu k takovému kroku, poznamenal zpravodajský server BBC.

Ministerstvo uvedlo, že sloučení firem AT&T a Time Warner by "výrazně poškodilo americké spotřebitele" zdražením televizního vysílání a omezením inovací, zejména v oblasti internetové televize. AT&T by podle ministerstva také získala možnost účtovat konkurentům, například kabelovým operátorům, vyšší poplatky za produkci Time Warner. Tyto vyšší náklady by ve finále zaplatili spotřebitelé, je přesvědčen úřad.

Hlavní právní zástupce AT&T David McAtee upozornil, že takzvané vertikální fúze, ve kterých se spojují podniky stojící na různých úrovních cesty zboží či služeb ke konečným odběratelům, jsou v USA běžně schvalovány. "Nevidíme žádný legitimní důvod, proč by se k naší fúzi mělo přistupovat jinak," prohlásil. Dodal, že společnost AT&T věří v zamítnutí žaloby.

Také řada analytiků firmě AT&T předpovídá v soudním sporu s ministerstvem spravedlnosti vítězství. "Na základě posouzení argumentů obou stran se domníváme, že právo je na straně AT&T," uvedli například analytici z makléřské společnosti Evercore. Podle analytiků z firmy Oppenheimer pak existuje "75procentní pravděpodobnost, že AT&T u soudu vyhraje".

Administrativa předchozího prezidenta Baracka Obamy v roce 2011 schválila podobnou vertikální fúzi, v rámci které kabelová společnost Comcast převzala mediální firmu NBC Universal. Americká vláda naposledy v antimonopolním sporu ohledně vertikální fúze dosáhla soudního vítězství v roce 1972, připomíná agentura AP.

AT&T je druhým největším mobilním operátorem a největším provozovatelem pevných linek v USA. Vlastní i provozovatele satelitní televize DirecTV. Time Warner ovládá kabelové televize CNN a HBO, filmová studia Warner Bros a je i hlavním akcionářem společnosti Central European Media Enterprises (CME), která vlastní českou televizi Nova a další stanice.