Portugalsko získalo záchranný úvěr za 78 miliard eur v roce 2011. Měnový fond se na programu podílel částkou 26,3 miliardy eur. Úroky z úvěrů od MMF jsou vyšší než ty, za které si nyní portugalská vláda může půjčovat peníze na dluhopisových trzích. Portugalsko proto předčasně splácí dražší dluh u MMF z peněz získaných vydáváním dluhopisů.

"Předčasné splacení MMF přispěje rozhodujícím způsobem ke zlepšení udržitelnosti dluhu a sníží náklady na dluh," uvedlo ministerstvo. S dalšími předčasnými splátkami počítá i příští rok.

V letošním roce splatilo Portugalsko předčasně z půjčky od MMF více než devět miliard eur. To je největší částka za rok od roku 2015, kdy Lisabon začal dluh po opuštění záchranného programu předčasně splácet.

Výpůjční náklady Portugalska v letošním roce prudce klesly, když za loňský rok země vykázala nejnižší rozpočtový deficit ve své demokratické historii. Letos míří k novému rekordně nízkému deficitu díky posílení ekonomického růstu, napsala agentura Reuters.

Dluh Portugalska loni stoupl na 130 procent hrubého domácího produktu (HDP). Evropská komise očekává, že letos se sníží na 126,4 procenta HDP a příští rok na 121,1 procenta HDP.