"Stroj, který je sice nepojízdný, ovšem jeho historická hodnota je nevyčíslitelná, je jediným zachovalým exemplářem této řady," zdůvodnila Bezuchová rozhodnutí umístit starou parní lokomotivu do muzea.

Starou parní lokomotivu vpodvečer dělníci před zraky fanoušků železnice i náhodných kolemjdoucích uvolnili z podstavce a pomocí jeřábu opatrně naložili na valník. Akce nabrala několikahodinové zpoždění, jelikož technika na místo dorazila později, než se plánovalo.

Lokálková lokomotiva vyrobená v roce 1889 byla před prostějovské nádraží umístěna v roce 1980. "Za téměř 40 let, kdy se lokomotiva stala už zažitým symbolem přednádražního prostoru, byla ale několikrát cílem útoků vandalů. Naposledy loni v červenci na místo, kde dříve stával topič, někdo hodil zapálený hadr. Naštěstí došlo jen k malému požáru," podotkla Bezuchová.

Podle přednosty Depa historických vozidel a ČD Muzea v Lužné Miloslava Kothery bude historická lokomotiva na přelomu letošního a příštího roku opravena a poté vystavena. "Specializujeme se na staré historické stroje a útočiště u nás našla řada technických unikátů. Mezi ně lokomotiva řady 310.127, která byla řadu let umístěná v Prostějově, určitě patří," řekl Kothera.

V muzeu ČD je nyní víc než 30 parních lokomotiv. "I prostějovskou mašinku chceme opravit alespoň do vystavovatelného stavu, tak aby i ona mohla brzy sloužit pro potěchu všem zájemcům o historii dopravy," dodal Kothera.

Historická parní lokomotiva řady 310.127 vyrobená na konci 19. století měla maximální rychlost 40 kilometrů za hodinu. Jezdila hlavně po vedlejších tratích na Moravě a ve Slezsku. Po ukončení provozu na veřejné síti sloužila ještě v cukrovaru v Bedihošti nedaleko Prostějova. Stroj absolvoval svou poslední jízdu v roce 1968. Poté lokomotivu určenou k sešrotování zrenovovali v 70. letech nadšenci z řad železničářů. Na její opravu finančně přispěla v roce 2008 i prostějovská radnice. "Stejný typ lokomotivy 'hrál' například ve filmu Páni kluci, i když se jedná o jiný kus," dodala Bezuchová.