"Záporný hospodářsky výsledek je způsoben přehodnocením aktuální účetní ceny majetku," řekl ČTK mluvčí společnosti Václav Koukolíček. Neuhrazená ztráta řetězce z minulých let dosahuje 7,2 miliardy korun.

V předchozím účetním období Tesco v Česku vykázalo rekordní zisk 3,3 miliardy Kč. Hospodářský výsledek účetně ovlivnilo nové ocenění dlouhodobého majetku, konkrétně snížení opravné položky.

"V průběhu finančního roku končícího v únoru 2017 byla spotřebitelská poptávka ovlivňována lehce se zlepšující důvěrou spotřebitelů a jejich příjmy, a to i přes mírný nárůst cenové hladiny," uvádí firma ve zprávě.

Řetězec měl na konci posledního účetního období v Česku 198 obchodů. Mateřské společnost Tesco PLC již dříve uvedla, že z prodeje obchodních center v Praze - Letňanech a v Liberci společnost vykázala zisk před zdaněním 2,8 miliardy korun (91 milionů liber).

Britský řetězec prodal pražské Obchodní centrum Letňany německé společnosti Union Institutional Investment GmbH. Loni v létě Tesco prodalo v Liberci i nákupní centrum Forum. Realitní společnost Rockcastle za něj zaplatila 80 milionů eur (2,2 miliardy Kč). Řetězec v létě rovněž prodal dva své obchodní domy v Plzni a Brně kvůli vysokým nákladům na budoucí opravy.

Britský řetězec Tesco vstoupil na český trh v roce 1996. Tesco předloni zavedlo jednotný řídící tým pro střední Evropu. Prodejny v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a v Polsku mají vedení v Praze. Maďarský tisk na začátku měsíce přišel ze zprávou, že by Tesco mohlo prodat své aktivity v Maďarsku, Česku, Polsku a na Slovensku. Klíčové podle něj je, zda bude pokračovat tlak na zvýšení mezd zaměstnancům. Tesco informaci odmítlo.

Tesco patří s počtem zaměstnanců 11.210 mezi největší tuzemské zaměstnavatele. Pracovníkům na prodejnách řetězce se od července zvýšily základní tarifní mzdy v průměru o 11 procent.

Spolu s Teskem patří mezi největší obchodníky v ČR řetězce Kaufland, Albert, Lidl či Penny Market.