Analytik Stefan Worrall ze společnosti Credit Suisse uvedl, že pozornost akciového trhu se nyní zaměří na hospodářské výsledky japonských podniků. Upozornil rovněž, že letošní růst japonských akcií souvisí spíše se zahraničními faktory než s vývojem domácí politiky.

Japonská vládní koalice vedená Liberálnědemokratickou stranou (LDP) premiéra Šinzóa Abeho podle odhadů dosáhla v nedělních volbách přesvědčivého vítězství. Abe, který je v čele vlády od prosince 2012, tak má naději stát se nejdéle sloužícím japonským ministerským předsedou.

Na devizovém trhu se dnes dolar vůči jenu vyšplhal až na 114,10 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od 11. července. Japonskou měnu tlačí dolů vyhlídky na pokračování uvolněné měnové politiky japonské centrální banky Bank of Japan (BOJ). "Snaha o překonání deflace pomocí uvolněné měnové politiky BOJ je základem politiky Abeho vlády," upozornil analytik Jukio Išizuki ze společnosti Daiwa Securities.

Slabší kurz jenu podporuje zisky japonských exportních podniků, protože po přepočtu zvyšuje hodnotu jejich zahraničních příjmů. Pokles jenu dnes podpořil například akcie dodavatele zařízení pro výrobu čipů Tokyo Electron či producenta elektronických součástek Murata Manufacturing, napsala agentura Reuters.