Po víkendu čeká lodě a plavební zařízení úklid. "Musíme svézt plovoucí zařízení z plavební dráhy, vytáhnout je na břeh a uklidit. Lodě vytáhneme na souš a vyndáme baterie, které je potřeba zapojit na zimní dobíjení. Během zimy čeká lodě tradiční údržba," řekl vedoucí lodní dopravy Martin Ecler.

Lodě se budou letos vytahovat 1. listopadu a od 15:30 se může přijít podívat veřejnost, uslyší i doprovodný komentář. "Chceme lodní dopravu více zatraktivnit," uvedla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Do budoucna podnik plánuje rekonstrukci dalších zastávek, aby byly bezbariérové, jako se to v minulosti podařilo pod Veveřím a na Kozí horce, což byly letos také dvě nejvyužívanější zastávky. Nejdříve by se mělo pracovat v zastávce Osada, která nahradí současné přístaviště a zastávku Sokolské koupaliště. Na levém břehu by tak vzniklo jen jedno přístaviště, které bude uprostřed dvou současných.

Během sezony se od dubna do října plaví po Brněnské přehradě šest lodí a trasu dlouhou deset kilometrů z přístaviště do Veverské Bítýšky zvládnou za hodinu a deset minut.