Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,71 procenta a obchodování uzavřel na 23.328,63 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,51 procenta na 2575,21 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,36 procenta na 6629,05 bodu.

Za celý týden Dow Jonesův index vzrostl o dvě procenta. S&P se zvýšil o 0,86 procenta a Nasdaq o 0,35 procenta, napsala agentura Reuters.

Americký Senát v noci na dnešek schválil návrh rozpočtu na fiskální rok 2018, který odstraňuje zásadní překážku úsilí Trumpa o daňovou reformu. Prezident plánuje snížení daní podnikům a jednotlivcům celkově o šest miliard dolarů.

K růstu amerických akcií přispívají i dobré hospodářské výsledky řady podniků. Příznivě působí také přetrvávající vysoká důvěra spotřebitelů, řekl investiční expert Hank Smith ze společnosti Haverford Trust.

Dařilo se hlavně akciím firmy PayPal, která provozuje stejnojmennou globální platební platformu. Po počátečních ztrátách nakonec mírně zdražily i akcie General Electric. Tento největší americký průmyslový konglomerát dnes oznámil, že mu ve třetím čtvrtletí klesl zisk o deset procent.

Dolar dnes díky nadějím na snížení daní v USA zaznamenal nejvýraznější jednodenní nárůst za poslední měsíc. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 22:15 SELČ přidával 0,5 procenta na téměř 93,74 bodu. Euro k dolaru ztrácelo asi 0,6 procenta na 1,1776 USD.

kan pmh