"Cílem tohoto setkání není poukazovat na historii, ale poznat skutečný odkaz Tomáše Bati, a to v několika oblastech - racionalizace práce, vytváření vztahů se spolupracovníky, zákazníky a obchodními partnery. V neposlední řadě také upozornit na jedinečnou vlastnost Tomáše Bati - měnit sebe a následně i lidi okolo sebe," uvedla Končitíková, podle které byly pro Baťu důležité sdílené hodnoty. "Některé firmy si stěžují, že nemají kvalitní lidi a loajální zaměstnance. Ale lidé se nemění, i Baťa si je musel vychovat. Dokázal geniální věc, 'svou' firmu přetvořil na 'naši' firmu," řekla Končitíková.

Podstatná podle ní byla také transparentní komunikace i mzdy, schopnost vychovat si vlastní lidi a vzdělávat je. "Například prodavač nerovná se podavač, u Baťů se říkalo, že boty dokáže podat i opice, ale prodat, to už je něco jiného. Prodavač byl psycholog, toto nyní chybí, spousta firem hledá lidi, kteří dokážou prodat jejich produkt," uvedla.

Baťovskými principy se dlouhodobě inspiruje například Stanislav Martinec, majitel vizovické společnosti Koma, která vyrábí modulární systémy. Firma má například vlastní školu, kterou projde každý nový zaměstnanec. Martinec si zakládá na otevřenosti. "Říkáme výsledky každý měsíc všem technikům, ví, jak jsme na tom," uvedl Martinec, který se snaží před sebe i své spolupracovníky dávat výzvy. "Dokončujeme například hotel na břehu Seiny v Paříži, jsou to nekonečné složitosti, a když je ten člověk dobrý, tak se s tím rve," uvedl Martinec.

Některé principy však podle něj dnes již uplatnit nelze. Za Bati se například při přijímání nových lidí ověřovalo v jeho domovské obci, jaký je to člověk a zda nemá problémy. "To jsem vyzkoušel jednou a odmítli mě," řekl Martinec. V dnešní době podle něj také není reálné, aby byl systém tak tvrdý, jak byl za Baťů.

Mnohé baťovské principy se snaží uplatnit také Ivan Batěk, ředitel břeclavské společnosti Fosfa, která má také vlastní školu. "Je to však mnohaletá záležitost, jde o živý organismus, aby byly všechny části v souladu," uvedl Batěk. Firma podle něj stojí na čtyřech pilířích - respektu, úctě, disciplíně a vzájemné důvěře. "Začíná fungovat, spíš začíná klíčit, že spolu lidé začínají spolupracovat," dodal Batěk.