Inflace je teď nejvyšší od dubna 2012, zejména kvůli oslabení libry po loňském hlasování o vystoupení Británie z Evropské unie. V září k růstu cen přispěly zejména dražší potraviny a vyšší náklady na dopravu, naopak mírnější růst cen v porovnání se stejným obdobím loni vykázaly ceny oděvů. Jádrová inflace stagnovala na 2,7 procenta.

Jakkoli se většina dopadů pramenících z oslabení libry už na trhu projevila, někteří obchodníci začínají pokles kurzu měny do cen promítat až teď. Například prodejce nábytku IKEA dnes oznámil, že aby tento vývoj kompenzoval, ceny v Británii zvyšuje o tři procenta. Od loňského referenda libra vůči koši měn ztratila kolem 12 procent.

Růst inflace má negativní dopady na příjmy obyvatelstva, protože růst mezd zaostává za růstem životních nákladů. To se pak promítá do zpomalení hospodářského růstu.

Většina analytiků předpokládá, že centrální banka zvýší úrokové sazby v listopadu. Inflace je totiž celý procentní bod nad cílem banky. Viceguvernér Dave Ramsden ale dnes řekl, že není nutné se zvyšováním úroků spěchat, protože na trhu práce podle něj nejsou znát inflační tlaky.