Systém mobilní aplikace dopravnímu podniku dodala česko-izraelská společnost Uniarc, která je výhradním obchodním zástupcem značky HopOn pro východní Evropu. Aplikaci vyvinula izraelská společnost Adom Intelligent Transport. Pořízení systému přišlo hradecký podnik podle Kulicha na "jednotky milionů korun".

Mobilní platforma HopOn umožňuje cestujícím prostřednictvím mobilního telefonu kupovat 24 hodin denně po celý rok jízdenky pro jednotlivou jízdu i veškerý sortiment předplatného časového jízdného. Pro nákup různých zlevněných jízdenek, například studentských, si uživatel musí v aplikaci vytvořit profil. Po autorizaci profilu dopravním podnikem může začít nakupovat. Vše klient vyřídí bez toho, že by musel navštívit zákaznické místo dopravního podniku.

Pokud se cestující ocitne bez připojení k internetu, může si v aplikaci zakoupit jen jednotlivou jízdenku, a to prostřednictvím běžné SMS. Veškeré platební transakce jdou přes platební bránu GoPay. Podrobnosti ke stažení a fungování aplikace podnik zveřejnil na svém webu.

Dopravní podnik kromě nové platby aplikací HopOn a městskou kartou ještě nabízí úhradu jízdného papírovými jízdenkami, zasláním SMS z mobilu a nákupem jízdenky u řidiče. Podnik věří, že nákup přes mobilní aplikaci bude postupně růst a pomůže například snížit placení jízdného u řidičů. Dlouhodobým cílem podniku je na co nejnižší míru snížit placení papírovými jízdenkami.

Přes městskou kartu podnik v současné době z celkových tržeb z jízdného na úrovni 120 milionů korun inkasuje přibližně 80 procent. Po zhruba devíti procentech připadá na platby u řidiče a na papírové jízdenky, zbytek tvoří nákup jízdenek přes SMS.

Hradecký dopravní podnik ročně přepraví přes 30 milionů lidí. Provozuje 26 linek o celkové délce 323 kilometrů. Ročně vozy hradecké MHD najezdí 6,1 milionu kilometrů, z nichž 1,6 milionu kilometrů je na trolejbusových linkách. Provoz MHD radnice letos dotuje částkou 182 milionů korun.

Jednotlivá papírová základní jízdenka v Hradci Králové stojí 20 korun, jednotlivá jízda placená čipovou městskou kartou je za 14 korun. Jízdné placené přímo ve voze řidiči a platba SMS mobilem je za 25 korun, přičemž jde o časovou jízdenku na 45 či 60 minut. Jednotlivá jízdenka přes HopOn je také za 25 korun na 45 či 60 minut. Ceny časových kuponů jsou jednotné pro všechny typy placení, například roční jízdenka pro dospělého stojí 3700 korun.

Zdeněk Rychtera dr