Siemens bude vlastnit ve společném podniku podíl o něco více než 50 procent. Generálním ředitelem nové firmy bude Henri Poupart-Lafarge z Alstomu. To má pomoci vyvrátit kritiku, že Francie se vzdává kontroly nad další národní průmyslovou ikonou. Centrála firmy nazvané Siemens Alstom bude v Paříži.

Alstom označil spojení za fúzi rovných. Dohodu podpořila správní rada Alstomu a souhlas s ní poskytla i francouzská vláda výměnou za ochranu pracovních míst.

"Tato německo-francouzská fúze mezi rovnými posílá silný signál mnoha způsoby," uvedl generální ředitel Siemensu Joe Kaeser. "Uvádí do praxe evropskou myšlenku a společně s našimi přáteli v Alstomu vytváříme dlouhodobého evropského šampiona v železničním průmyslu."

Dohoda je ranou pro kanadskou firmu Bombardier, která také jednala se Siemensem.

Sloučené tržby dopravních divizí Siemensu a Alsomu, které zahrnují francouzské vysokorychlostní vlaky TGV a německé ICE a také signalizační a železniční technologii, by za minulý fiskální rok činily zhruba 15 miliard eur (390,5 miliardy Kč). Po celém světě bude mít nový podnik zhruba 60.000 zaměstnanců, uvedly agentury DPA a Reuters.