Úřad sdělil, že na podporu budou mít nárok všechny podporované zdroje, které mají schválení od Evropské komise. V současné době drtivá většina podporovaných zdrojů v Česku takzvanou notifikaci EU má. Obnovitelné zdroje energie spuštěné mezi roky 2006 až 2012, které tvoří převážnou část podporovaných zdrojů v ČR, ji dostaly loni v listopadu.

ERÚ uvedl, že notifikace nyní chybí pouze zdrojům kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET) uvedeným do provozu mezi roky 2013 až 2015 a druhotným zdrojům energie uvedeným do provozu po začátku roku 2013. Kvůli chybějícímu souhlasu Bruselu odmítal úřad předloni a loni podporu řadu měsíců vypsat.

"Za zásadní považujeme pozitivní změnu v projednání připomínek k návrhu tohoto cenového rozhodnutí. ERÚ v rámci konzultačního procesu dal možnost odborné veřejnosti, aby se zúčastnila osobního projednání připomínek, což pokládáme za velice důležitý krok ke zlepšení komunikace na energetickém trhu," uvedl dnes člen rady ERÚ Rostislav Krejcar, který má agendu podporovaných zdrojů na starosti.

Podporu takzvaným zeleným zdrojům vyplácí od roku 2013 Operátor trhu s elektřinou (OTE) na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba miliardy korun v roce 2006 na více než 40 miliard korun v posledních třech letech. Celkem bylo na podporu takzvané zelené energie od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno téměř 250 miliard korun.