Od příštího roku, kdy se projeví nové investice do automobilového průmyslu jako jednoho z hlavního tahounů ekonomiky Slovenska, by hospodářství země mohlo podle NBS vykazovat známky přehřívání.

NBS současně zvýšila výhled letošní inflace na 1,3 procenta, v příštích dvou letech by spotřebitelské ceny v zemi měly stoupnout shodně o dvě procenta. Přilepšit by si měli zaměstnanci s ohledem na očekávaný růst mezd, a to až o pět procent v roce 2019.

Slovenská centrální banka ponechala výhled nezaměstnanosti, která podle odhadu klesne postupně k hranici sedmi procent z loňských 9,6 procenta. Růst zaměstnanosti se ovšem zpomalí, volná pracovní místa by v době nedostatku kvalifikované pracovní síly měli obsazovat i cizinci.

Ekonomika Slovenska podle NBS rostla v prvním letošním pololetí pomaleji, než ostatní země visegrádské čtyřky (V4), do které patří také Česká republika. Slovensko také bylo jediným ze států V4, ve kterém ve druhém čtvrtletí investice proti předchozímu kvartálu klesly. Rovněž nejpomaleji ve středoevropském regionu rostla průměrná mzda právě na Slovensku.

Minulý týden zveřejnilo novou ekonomickou prognózu slovenské ministerstvo financí, které ponechalo odhad letošního růstu ekonomiky země na 3,3 procenta a nezměnilo výhled ani na další tři roky.