"Data ukazují, že se ceny liší opravdu kraj od kraje. Zatímco v Jihočeském kraji je nejdražší hlídání dětí, v Libereckém kraji zaplatíte nejvíce za úklid domácnosti a na Vysočině zase za opatrování domácího mazlíčka," řekl dnes ČTK zakladatel portálu Hlídačky.cz Petr Šigut.

Nejčastěji děti hlídají studentky, jejich průměrný věk je 25,8 let. "Lidé hledají už i komplexní služby pro rodinu, například jde o kombinaci venčení psa, úklidu, hlídání dětí a doučování. Přestávají se bát využívat tento typ služby na internetu. Firmy začínají vycházet vstříc maminkám v požadavcích na práci z domova a poloviční úvazky, ženy proto hledají hlídání," dodal Šigut.

Na stránkách Sbazar.cz lidé za poslední dva týdny ve vyhledávání položili 2030 dotazů spojených s hlídáním dětí. "Nejčastěji jde o výraz "hlídání dětí" v souvislosti s lokalitou, zejména v Praze, Jihlavě a Plzni. Vedle toho je zájem také o informace, kolik hlídání stojí a kde je dostupná ucelenější inzerce," uvedl produktový manažer Seznam.cz Michal Sedláček.

Poptávka po hlídání dětí ze strany rodičů roste i na dovolené. Tento trend registrují cestovní kanceláře, které nabízejí rodičům klubové hotely s programem pro děti. Vedle hlídání poskytují pro děti bazény, hřiště, skluzavky či akvapark. O program se dětem starají animátoři. "Podíl rodin, které mají zájem právě o tyto doprovodné služby, v posledních letech výrazně roste. V meziročním srovnání to jsou desítky procent," uvedl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Z reakcí klientů podle něj vyplývá, že spokojené jsou obě strany. Děti mají o zábavu postaráno a hrají si se svými vrstevníky, rodiče mají čas sami na sebe a na trochu odpočinku.

Z nedávné ankety ČTK vyplynulo, že firmy z odvětví služeb čelí kritickému nedostatku lidí na trhu práce. Kvůli tomu například cena za úklid domácnosti stoupla až dvojnásobně.