"Po mnoha letech vážných problémů jsou řecké finance v mnohem lepším stavu. Dnešní rozhodnutí je proto vítáno," uvedl estonský ministr financí Toomas Toniste. Estonsko teď unii předsedá.

V době finanční krize v roce 2011 bylo disciplinární řízení kvůli nadměrnému rozpočtovému deficitu uplatňováno vůči 24 zemím. Nyní už v této proceduře zůstávají pouze tři země, a to Francie, Španělsko a Británie. Evropská komise a ministři financí EU v rámci řízení stanoví zemím rozpočtové cíle a lhůty, do kdy mají být splněny. Za neplnění cílů mohou být země pokutovány, což se ale doposud nikdy nestalo, upozorňuje agentura AFP.

Evropská komise v červenci uvedla, že Řecko učinilo výrazný pokrok při návratu k udržitelnosti veřejných financí. Rozpočet veřejných financí se zlepšil z deficitu 15,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP) v roce 2009 k přebytku 0,7 procenta HDP loni. To je výrazně pod limitem, který stanovila Evropská unie; ten umožňuje zemím schodek do tří procent HDP. Řecko také přijalo zásadní a rozsáhlé strukturální reformy.

"V tomto světle Rada EU dospěla k závěru, že Řecko splňuje podmínky pro ukončení řízení kvůli nadměrnému deficitu," uvedla dnes EU. Eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici označil dnešní rozhodnutí za "uznání obrovského úsilí a obětí, které řecký lid učinil na cestě k obnovení stability své země".

Předloni se Řecko dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo v průběhu tří let dostat 86 miliard eur (zhruba 2,2 bilionu Kč). Letos v červenci se Řecko po tříleté přestávce vrátilo na dluhopisové trhy, aby otestovalo tržní podmínky před vypršením záchranného programu v polovině příštího roku.

Řecko stále ještě musí projít třetí kontrolou plnění podmínek věřitelů, aby mohlo záchranný program úspěšně dokončit. "Je zapotřebí konstruktivní spolupráce mezi všemi institucemi a řeckými úřady, aby bylo zajištěno hladké a rychlé uzavření třetí revize bez zbytečného dramatu," uvedl dnes Moscovici.

Šéf takzvané euroskupiny Jeroen Dijsselbloem minulý týden upozornil, že Řecko zůstane i po opuštění záchranného programu pod dohledem. Dodal, že Atény musejí pokračovat ve strukturálních reformách i po skončení programu. "Strukturální problémy byly mezi klíčovými faktory, které uvrhly Řecko do krize," prohlásil Dijsselbloem. Euroskupinu tvoří ministři financí zemí eurozóny.