"Chceme tam uplatnit prvky průmyslu 4.0. To je automatizace, robotizace, uplatňování moderních prvků bezobslužných pracovišť. Že doslova na začátku někam strčíte naskenovaný výkres a vyjede hotový dílec bez zásahů člověka. My to plně neuplatníme, nemáme hromadnou výrobu jak v automobilovém průmyslu, my máme kusovou výrobu, která vyžaduje řadu specifik. Ale přesto si myslíme, že některé prvky uplatníme už v příštím roce při nákupu nových strojů," uvedl Novosad. Firma podle něj již v příštím roce koupí stroj, který umožní zvýšit produktivitu bez zásahu člověka.

Firmě v posledních letech rostou tržby, loni činily 127 milionů korun, letos by měly být dle plánu asi 130 milionů korun. "Za pololetí jsme 50 procent plánovaného ročního obratu naplnili. Nepředpokládám, že by byly nějaké problémy," uvedl Novosad. Firma dodává zejména do Německa a Nizozemska, tržby z domácího trhu loni činily 24 procent. "Nyní jsme získali zajímavého odběratele z Francie," uvedl Novosad.

GENICZECH-M zaměstnává 90 lidí, podle Novosada se jejich počet v budoucnu nebude výrazně navyšovat. "Chceme se pohybovat kolem 90 až 95 lidí a nahradit je novými stroji a technologiemi. To je světový trend," uvedl jednatel. Najít kvalitního zaměstnance je podle něj pro strojírenské firmy velký problém. Řadu pracovníků si firmy musí vychovat samy. "Je to obtížné, z pěti, které ročně vychováváme, se jeden podaří, ale i za to jsme rádi. Letos máme čtyři, pět perspektivních mládenců, myslíme, že z nich vyrostu budoucí strojaři," řekl Novosad.

Firma spolupracuje se školami, dnes se v ní uskutečnil Den řemesel. Žáci základních škol si mohli prohlédnout výrobu a pracovní prostředí v několika zlínských strojírenských firmách, v GENICZECH-M se konal veletrh, na kterém se firmy představovaly, prezentovaly se i střední školy a učiliště z regionu. "Žáci základních škol se při volbě povolání často rozhodují spíše podle společenské popularity budoucí profese než podle reálné nabídky pracovních míst. Jsem přesvědčena, že je potřeba ukázat skutečné prostředí firem, aby si žáci dokázali představit, o čem to či ono povolání je, aby si uvědomili, že současné výrobní firmy jsou na vysoké úrovni, že i dělnické profese mohou být čisté a výroba probíhá většinou pomocí moderních technologií," uvedla ředitelka krajské hospodářské komory Iveta Táborská.