Nehoda se stala před 05:00 v Olomouci na Bělidlech v Divišově ulici, v blízkosti hlavního nádraží. "Podle předběžného šetření jel osobní vlak v okamžiku střetu rychlostí necelých 40 kilometrů za hodinu. Dále vyšetřování potvrdilo, že světelné zabezpečovací zařízení bylo v pořádku a v činnosti. Vše tedy nasvědčuje na pochybení řidiče kamionu," řekla ČTK mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Kateřina Šubová.

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala se s nákladním vozem srazil osobní vlak jedoucí z Moravského Berouna do Olomouce. Nehoda se stala na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor, sdělil ČTK Drápal.

Policejní mluvčí Irena Urbánková ČTK řekla, že policisté zjišťují přesnou příčinu nehody. "Policisté v této souvislosti zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti, na který trestní zákoník stanoví mimo jiné trest odnětí svobody až na dvě léta," uvedla.

Osobní vlak, ve kterém v době nehody cestovalo 40 lidí, na přejezdu narazil do návěsu nákladního vozidla. "Podle prvotních informací ke zranění strojvedoucího ani řidiče nákladního vozidla nedošlo. Alkohol byl u obou vyloučen orientačními dechovými zkouškami," uvedla Urbánková. Nákladní vozidlo převáželo boilery a drobný materiál.

Při srážce podle Šubové vznikla na vlakové soupravě Regionova zhruba milionová škoda. "Škoda na infrastruktuře SŽDC činí přibližně 100.000 korun a 500.000 korun na kamionu," dodala Šubová.

U nehody zasahovalo pět posádek záchranné služby. "Při nehodě se zranilo pět mužů a čtyři ženy. Odvezli jsme je všechny na urgentní příjem olomoucké fakultní nemocnice. Šlo naštěstí o lehká zranění, utrpěli pohmožděniny končetin a hrudníku," řekl dnes ČTK ředitel krajské záchranné služby Jan Weinberg.

Mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Egon Havrlant dnes ČTK řekl, že lékaři urgentního příjmu ráno ošetřili devět zraněných osob. "Všechny pouze s lehčími poraněními, oděrkami a zhmožděninami. Jeden muž zůstává u nás na pozorování, ostatní lidé byli propuštění domů," uvedl Havrlant.

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Olomouce a hasiči SŽDC. "Obě vozidla zajistili proti vzniku požáru a pomáhali s přestupem zraněných cestujících do přistavené tramvaje, kde si je přebírala zdravotnická záchranná služba," řekla ČTK mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.