Utralehký letoun D7 Straton Mini TR1 spadl v lese u části Chocně Dvořisko. Pilot toho dne pracoval na údržbě stroje a odpoledne se rozhodl, že provede letištní let. Asi 1,3 kilometru od startu zavadilo letadlo o vrcholky stromů a zřítilo se. Kontaktem s korunami a následným nárazem do země byl stroj zcela zničen, osmašedesátiletý pilot na místě zemřel.

Ústav zjistil, že rychloměr letounu byl zcela nefunkční. Pilot s ním při údržbě stroje neodborně manipuloval. Kvůli závadě zřejmě během letu nestoupal jako obvykle, při letu nízko nad zemí nevyužil pro nouzové přistání pole mezi letištěm a silnicí, s ohledem na nezvykle nízkou výšku a rychlost letu byl pravděpodobně zaskočen změnou proudění za překážkou a nedokázal při takzvaném prosednutí letounu zabránit jeho střetu se stromy.

Pilot měl podle ústavu dostatečné zkušenosti s pilotováním. Jeho zdravotní stav odpovídal věku a na havárii se nepodílel, alkohol ani jiné návykové látky nebyly zjištěny. Podle zprávy však pilot porušil důležitou povinnost a bez povolení leteckého lékaře užil léky používané při léčbě epilepsie, jako prevence depresivních poruch a antidepresiva. Tím daný let absolvoval bez platné zdravotní způsobilosti.