Panalpina působila dříve na několika různých místech v Praze a okolí, nyní má v Pavlově nové hlavní sídlo. "Společnost Panattoni Europe nám nabídla špičkové industriální prostory v ideální lokalitě s vynikající dopravní infrastrukturou, proto bylo naše rozhodování rychlé a snadné," uvedl manažer společnosti Robert Sgariboldi.

Stavba haly, kterou využívá Panalpina, začala v červenci, hotovo bylo v listopadu. Stavba má 10.000 metrů čtverečních. V areálu se také uvažuje o dalším rozvoji společnosti.

U Pavlova už vzniká už další hala. Stejně jako u té, kterou si pronajala Panalpina, zahájil developer stavbu spekulativně, tedy bez předem zajištěného klienta, který si ji koupí nebo pronajme. Podle Sovičky se už ale intenzivně jedná se zájemci.

Loni bylo u Pavlova otevřeno centrum logistické společnosti DSV, následovala stavba dalších hal. Minulý rok byla otevřena první část obchvatu pro tranzitní dopravu, nyní se jedná s krajem a okolními obcemi o další části směrem na jih k Červenému Újezdu.

Lokalita u Pavlova nazvaná Panattoni Park Prague Airport II leží poblíž pražského letiště, přímo u karlovarské dálnice D6. Panattoni Europe, největší evropský developer, nechala v nedaleké Dobrovízi postavit také distribuční centrum pro americkou společnost Amazon.

Středočeský region je podle Sovičky pro developery žádaný, ale je komplikované získat povolení. Proto se společnost nyní zaměřuje například na jeden z pražských brownfieldů a poohlíží se po pozemcích na sever od Prahy. Problémem středočeských brownfieldů je podle ředitele buď jejich velikost, bývají často pro požadované projekty malé, nebo blízkost obytných čtvrtí, kterými by projížděla nákladní doprava. Naopak vhodné lokality jsou například na severozápadu ČR. "Teď připravujeme demolici a revitalizaci bývalé Škodovky v Ostrově na Karlovarsku, to je obrovský třicetihektarový brownfield, máme také další dvě lokality v Podkrušnohoří," dodal Sovička.