Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 0,40 procenta a uzavřel na 21.812,09 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,35 procenta na 2444,04 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,30 procenta na 6278,41 bodu.

Dolů dnes zamířily například akcie reklamních společností Omnicom a Interpublic Group. Reagovaly tak na zhoršenou prognózu britského konkurenta WPP pro letošní tržby. Výrazný pokles zaznamenaly rovněž akcie maloobchodní společnosti Lowe's, jejíž čtvrtletní výsledky zaostaly za očekáváním analytiků.

Na devizovém trhu vedla Trumpova slova ohledně možného pozastavení činností vládních úřadů k poklesu kurzu dolaru. V závěru obchodování v New Yorku tak euro vůči dolaru vykazovalo nárůst o zhruba půl procenta na 1,1818 USD.

Jednotnou evropskou měnu dnes podpořily příznivé údaje o srpnovém vývoji podnikatelské aktivity v eurozóně. Investoři nyní čekají na páteční projevy šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho a šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové na sympoziu v americkém horském letovisku Jackson Hole.

pmh