"Velmi rádi bychom podali nabídku na celou firmu Air Berlin," řekl O'Leary. "Nevíme však, jak velkou restrukturalizaci bude potřebovat, kolik prodělává peněz a proč prodělává tolik peněz na trhu, na kterém my vyděláváme," dodal.

Společnost Air Berlin, která se dlouhodobě potýká s finančními problémy, požádala minulý týden berlínský soud o zahájení insolvenčního řízení, protože ji hlavní akcionář Etihad odmítl dále finančně podporovat.

Podporu naopak letecká společnost dostala od německé vlády, a to ve formě překlenovacího úvěru ve výši 150 milionů eur (zhruba čtyři miliardy korun), který má zajistit pokračování letů alespoň do listopadu. Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt minulý týden uvedl, že vláda je nakloněna tomu, aby firmu Air Berlin převzal největší německý letecký dopravce Lufthansa.

Společnost Ryanair nicméně minulý týden postup německé vlády napadla. "Uměle vytvořená insolvence má zjevně vést k tomu, aby Lufthansa mohla převzít oddluženou Air Berlin, a to odporuje jakýmkoliv pravidlům hospodářské soutěže v Německu i EU," uvedla irská firma.

Ryanair kritizuje také finanční podporu německé vlády a tvrdí, že výsledkem případného převzetí aerolinek Air Berlin firmou Lufthansa bude monopol této společnosti a vyšší ceny letenek pro Němce i návštěvníky spolkové republiky.

Ryanair je z hlediska počtu cestujících největším leteckým přepravcem v Evropě.