Americké námořnictvo potvrdilo, že při lodním neštěstí přišlo o život několik amerických vojáků. Velitel pacifické flotily admirál Scott Swift se ale nevyjádřil podrobněji k počtu námořníků, jejichž těla byla na palubě torpédoborce nalezena. Oficiálně tak nadále platí, že pohřešováno je deset vojáků.

"Potápěči během dnešního pátrání objevili v uzavřených částech některé pozůstatky," řekl Swift novinářům na singapurské námořní základně Changi, kde je poškozené plavidlo ukotveno.

Námořnictvo se podle admirála také snaží zjistit, zda patří některému z desítky pohřešovaných tělo, které našlo malajsijské námořnictvo.

Zatopenou část amerického torpédoborce začali potápěči prohledávat dnes. Sedmá flotila působící v Tichomoří v prohlášení uvedla, že potápěči amerického námořnictva prohledají poškozenou část lodi a zhodnotí i poškození trupu lodě, která po nehodě vlastními silami doplula na singapurskou základnu.

Do pátrání po pohřešovaných Američanech východně od břehů Singapuru byla zapojena také letadla a lodě amerických, singapurských a malajsijských námořních sil.

Torpédoborec John McCain, který má ve výzbroji 90 dálkově naváděných střel, byl podle vyjádření amerického námořnictva na rutinní cestě do přístavu. V pondělí časně ráno se srazil s tankerem Alnic MC dlouhým 183 metrů, který plul pod liberijskou vlajkou.

Při střetu byl proražen trup amerického torpédoborce a byla zaplavena část lodi, kde je strojovna, komunikační místnost a kde spí posádka. Pět amerických námořníků utrpělo při kolizi zranění.