"V souvislosti s nočními bouřkami z 18. na 19. srpna nám klienti zatím nahlásili 28 pojistných událostí. Škody v tuto chvíli překročily milion korun, ale předpokládáme, že majitelé nemovitostí budou ještě další škody nahlašovat a upřesňovat," řekl ČTK Miroslav Mazáč z tiskového oddělení Allianz. Nejvíce škod je z Pelhřimovska, Jindřichohradecka a Českokrumlovska, dodal.

"Škody z pátečních a sobotních bouřek jsou během dneška teprve hlášeny, zatím evidujeme řádově desítky škod v objemu téměř 2,5 milionu Kč," doplnila mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková. Jde většinou o škody na rodinných domech způsobené vichřicí nebo pádem stromů. U největších dosud oznámených škod je podle ní odhadována škody okolo 750.000 Kč.

Kooperativě klienti zatím nahlásili 150 událostí za celkem šest milionů korun. Mluvčí pojišťovny Milana Káňa upozornil na to, že jde zejména o škody způsobené vichřicí a krupobitím. Vichřice a kroupy zasáhly pás od Volar přes Český Krumlov po Nové Hrady, upřesnil.

Bouřka a silný vítr rovněž vyvrátily v noci na sobotu desítky tisíc stromů na Šumavě. Polomy zasáhly především oblast v okolí Nové Pece a Stožce na Prachaticku, kde leželo přes cesty mnoho popadaných stromů. Ještě dnes dopoledne byla řada domácností bez elektrického proudu.

fd mal