Post evropských šampionů z hlediska atraktivity i loni obhájila trojice zemí Velká Británie, Německo a Francie. Jako investorsky atraktivní se ukázal i region střední a východní Evropy. Mezi deset nejatraktivnějších států se letos probojovala i ČR, která skončila na 8. místě z hlediska počtu pracovních míst vytvořených přímými zahraničními investicemi. Investoři v tuzemsku loni zahájili celkem 110 projektů, v roce 2015 to bylo 70. Nejvíce nových projektů z regionu přilákalo Polsko (256), což představuje meziročně růst o 21 procent. V žebříčku atraktivity se tak Polsko dostalo na páté místo.

"Střední a východní Evropa se v posledních letech stává z hlediska zahraničních investic stále vyhledávanější destinací. Nabízí mnohé atraktivní podmínky, kterým jednoznačně dominuje vzdělaná, kvalifikovaná, ale přesto finančně relativně dostupná pracovní síla. Důležitým aspektem při rozhodování investorů je i členství států v EU," uvedla vedoucí partnerka EY v ČR a střední a jihovýchodní Evropě Magdalena Souček.

Rekordně nízká nezaměstnanost v ČR a s tím související silný tlak na růst mezd bude do budoucna působit jako přirozený filtr na příchod investorů z oborů s vyšší přidanou hodnotou, jako IT nebo jemné strojírenství. "Naší výhodou proti ostatním zemím Evropy je strategická poloha v srdci Evropy a relativně dobrá úroveň infrastruktury," doplnil vedoucí oddělení fúzí a akvizic společnosti EY v ČR Štěpán Flieger.

Přímé zahraniční investice v regionu střední a východní Evropy zaznamenaly loni rychlý růst. Region přilákal téměř polovinu průmyslových projektů v oblasti přímých zahraničních investic. Střední a východní Evropa je stále oblíbená především mezi evropskými výrobci automobilů, kteří v zemích, jako jsou ČR nebo Slovensko, hledají kvalifikovanou a finančně dostupnou pracovní sílu, upozornila Souček. Země regionu jsou často vnímány jen jako montovny pro západní Evropu. Investoři ale stále více peněz vkládají i do rozvoje IT, výzkumu a vývoje. V roce 2016 vzrostl počet výzkumných a vývojových projektů ve střední a východní Evropě o 36 procent.

Vysoce kvalifikovaní a cenově dostupní zaměstnanci jsou sice silným lákadlem, avšak zpřísnění podmínek trhu práce v metropolích, jako jsou Praha a Varšava, tlačí investory i mimo hlavní města. Další investoři se s cílem najít perfektní kombinaci dovedností a nízkých platů obracejí na jih a země mimo EU, jako je například Srbsko. Pobaltské státy díky svému soustředění na rozvoj digitálních dovedností přilákaly přes 100 projektů. Výrazný nárůst zaznamenaly také Maďarsko (107 projektů) a Slovensko.